Kalcedon

Tulajdonságai:

A kvarc kriptokristályos változata.

Szín: szürke, szürkéskék, szürkészöld, szürkésfehér, rózsaszín, vörös, zöld

Képlet: SiO2+ H2O

Mohs-keménység: 6-7

Sűrűség: 2,59-2,61

Csakra: torokcsakra

Csillagjegy: Ikrek, Rák, Szűz, Nyilas, Bak

Kínai csillagjegy: Ló, Bárány, Kakas, Patkány, Bivaly

Elem: levegő, víz

Előfordulás: Németország, Oroszország, Brazília, India, Srí Lanka, Ausztria, Komlóska, Hollóháza, Erdőhorváti, Budai- hegység.

Gondoskodó kő.  Fejleszti a testvériességet, jóakaratot. Elnyeli a negatív energiát. Régen a kelyheket ebből az ásványból készítették és ezüsttel vonták be, mert azt tartották róla hogy megelőzi a mérgezést. Melankóliát örömmé alakítja át. Használhatjuk gondolatátvitelre.

Felhasználási terület:

Csökkenti az önbizalom hiányt. Segít elhatárolódni a lelki megterhelésektől. Megszünteti a belső nyugtalanságot. Fokozza a terhelhetőséget. Nem csupán az agressziót építi le, hanem megkönnyíti a mások agressziójával való elbánást is. Sőt tudatosítja bennünk a saját gyakran elfojtott agressziónkat. Lelki traumák feldolgozásában segítő. Jóindulatot nagylelkűséget ad.

Gyógyhatása:

Növeli a tejeleválasztást szoptató anyáknál. Javítja az ásványi anyagok hasznosítását. Energiával tölt fel. Lép, szem, epehólyag, csont, vér, keringési rendszer gyógyítója. Mivel főleg a torokcsakra környékén dolgozik így ott is fejti ki komolyabb hatását úgy mint: légúti megbetegedések, torokgyulladás, hörghurut, pajzsmirigy betegségek, beszédzavar. Hormontermelő mirigyek működésének minden zavaránál ajánlatos. Szabályozza a hormonális ciklusokat. Szabályozza a vércukor szintet. Csillapítja a hányingert, éhséget. Gátolja a tápanyagfelvételt.

Az általános jellegzetességek mellett a különböző színek egyedi tulajdonsággal bírnak.

Kék kalcedon:

Kreatív kő. Megnyitja az elmét az új ötletek befogadására. Segít elfogadni az új helyzeteket és leküzdeni az akadályokat. Belső nyugalmat és oldott figyelmet közvetít. Kommunikációt segíti. Serkenti a nyirokáramlást. Száműzi az ödémát. Csökkenti a vérnyomást. Dohányzás következményeitől gyógyítja a tüdőt.

Dentrites kalcedon:

Megszabadít a tudattalan mechanizmusoktól, szokásoktól és hangulatoktól. Támogatja a precíz gondolkodást és segít pontosan azt hallani amit mondanak nekünk. Segít mindig a jelenben élni. Örömöt hoz segít a traumák feldolgozásában. Toleránsá tesz. Segíti a réz felszívódását a szervezetbe. Serkenti a nyirokrendszert, nyálkahártyák és légutak tisztítója.

Rózsa kalcedon:

Kibontakozás köve. Befogadóvá és a kapcsolatokra fogékonnyá tesz. Segít nyitottnak mutatkozni és leplezetlenül menyílvánulni. Hasznos gyomor-, bőr-, nyálkahártya-, légút-, mirigy-, szöveti bántalmakra.

 Rózsaszín kalcedon:

Előhozza belőlünk a gyermeki kiváncsiságot. Növeli az empátiát és a belső békét. Fokozza az eleveneséget, segítőkészséget. Jóságot ébreszt. Elősegíti a nyiottságot, megértést. Idűlt fertőzések következtében kialakuló szívbetegségeknél.

Sárga kalcedon:

Hatására könnyebb a kevéssel is beérni. Ezzel megalapozza az elégedettség és a béke érzését. Segít álhatatosan gondolkodni, cselekedni és egyszerű megoldásoka találni. Serkenti a gyenge keringést. Erősíti az emésztést, kiválasztást.

Zöld kalcedon:

Kímélet, tapintat köve. Segít tekintettel lenni önmagunkra és másokra. Segít jól beosztani az erőnket. Javítj az érzékelést. Hasznos fertőzések esetén.

Vörös kalcedon:

Készenlét, rugalmasság köve. Fokozza az erőt, vitaláiást. Megerősíti az elhatározást. Segít megvalósítani álmainkat és olyan célokat hozni amik a legpozitívabban beteljesülhetnek. Véralvadásra. Csökkenti az éhségérzetet. Serkenti a vérképződést.