FÜSTÖLÉS, MINT FRISSÍTŐ, REGENERÁLÓSZER TESTNEK, LÉLEKNEK.

Talán nem is létezett olyan ősi kultúra, amely ne vette volna igénybe a füst erejét. Sok ősi iratban esik szó olyan kellemes növényekről, melynek aromája kedves volt az istenek előtt, ezeket tűzzel érintkeztetve áldásos hatást gyakoroltak testre és lélekre. A tömjénnel, mirhával, zsályával végzett füstölés eleinte inkább csak rituális célt szolgált, mégis a mindennapok részévé vált. A növények szentnek számítottak, sokukat összekapcsolták bizonyos istenségekkel ezekről olvashatunk a görög, római mitológiában.

Idővel felfedezték, hogy a füstölés a testre is jó hatással van. Előszeretettel füstöltek el gyantákat növényeket fertőtlenítő hatásuk miatt.

A “sötét” középkorban a nagy járványok idején is sokan a füstölést tekintették az egyetlen menedéküknek, ezzel próbálták útját állni a fertőzésnek.

Minden kultúrának meg voltak a saját növényei gyantái, melyeket mind vallási, mind orvosi célokra használtak, majd a nagy világi utazások következtében ezek a növények ismertté váltak a világ jelentős részén.

A növények ismerete nemzedékről nemzedékre szállt. A nyugati kultúrkörben a kelta druidák voltak azok, akik használták ezen természetes anyagokat, de másutt az indiánok, sámánok használták.

Kicsit furcsán hangzik, de ne feledjük, hogy a felhasznált növények élőlények, ők is Földanyából táplálkoznak, az élet körforgásának szerves részei, melyek saját egyedi gyógyhatással bírnak.

A tűzzel kiszabadítjuk anyagi burkából a növény szellemét, majd érzékszerveinken keresztül magunkba szívjuk energiáját.

Hogyan is zajlik ez szervezetünkben?

Az illatanyagot az orrnyálkahártya veszi fel, onnan az agy egy bizonyos területére a szaglóközpontba kerül, mely érzékeli és továbbküldi az ingerületet a talamuszba. Közben az impulzus eljut a limbikus rendszerbe, ahol a vegetatív idegrendszert ellenőrző hipotalamuszon keresztül az ingerület a hormonkiválasztást szabályozó hipofízisbe kerül. Így a belélegzett illatanyagok hatással lesznek a tudatos érzékelésre, pszichére, ösztönökre, érzelmekre.

Ha otthon füstölünk hatást gyakorolunk így magunkra és környezetünkre egyaránt. Elősegíthetjük testünk gyógyulási folyamatait, szellemi munkára serkenthetjük vagy épp mély érzelmeinknek adhatunk teret általuk.

Sokféle növényt füstöltünk már mind az üzletben mind otthonunkban az alábbiakban felsorolok néhányat amik számomra a legeredményesebb, legkellemesebb élményt adták.

A fehér zsálya az indián közösségek első számú gyógyító növénye. Jelenleg is Kalifornia környékéről lehet a legjobb zsályát beszerezni. Hatásában: tonizáló, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító. Teát főztek belőle, vagy borogatásként tették fel, hűsítő hatása közismert volt. Leveleit gyakran rágták a száj fertőtlenítése, vagy a légzés megkönnyítése céljából. Asztma és tüdőproblémák esetén a gyógyító sámánok füstölő keverékekben használták. Rituális füstölőszerként az észak-amerikai indián hagyományban különleges fontos szerepet tölt be, tisztító szertartások, izzasztókunyhók elmaradhatatlan kísérője. Egyedül a női hold ciklus (menstruáció) alatt nem javallott a használata. Legerősebb tértisztító, meditatív hangulatot teremtő növény.

https://asvanycsodak.hu/termek/deepika-szalas-fustolo-feher-zsalya/

Levendula: javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet, antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van, aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti, a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Az immunrendszert erősíti élénkíti. Relaxál, regenerál.

https://asvanycsodak.hu/termek/nagchampa-lavanda-termeszetes-szalas-fustolo/

Fahéj: enyhe fájdalomcsökkentő hatású, ízületi gyulladások ellen. Felveszi a harcot a gombás fertőzések ellen. Csökkenti a koleszterin szintet. Szépíti a bőrt. Erős antioxidáns. Segíti az emésztést. Ne feledjük erős afrozidiákumként is használatos 🙂

https://asvanycsodak.hu/termek/hem-cinnamon/

Palo Santo: Második legkeresettebb tértisztító növény. Édes, erős illata már-már bódítónak is mondható mégis mikor égetjük aromája kellem érzést kelt, áthangolja az adott helység rezgéseit. A Palo Santo egy csodálatos fa Dél-Amerika erdeiben, melynek illatos kérgét, az etnobotanikai kutatások szerint az indián sámánok évszázadokkal ezelőtt, spirituális tisztításra használták, a Mala energia, vagyis a rossz energia ellen füstölőként. Spanyol eredetű neve „Palo Santo” is arról árulkodik, milyen tisztelettel tekintettek rá, hiszen nevének jelentése: Szent Fa. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása az, ami leginkább kiemelkedő, ezért része lehet reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladások ellen készülő keverékeknek Az idegrendszerre nyugtatóan hat, az illatát mélyen belélegezve a görcsös feszültség oldódik, a stresszre adott fokozott válaszingerek csökkennek. Minden negatív érzelmi állapot oldásában jól alkalmazható, szomorúság, félelem, zaklatottság és harag, lelki instabilitás esetén illata megnyugvást hoz, és segíti, hogy az érzelmi feszültség energiái elfolyjanak. A Palo Santo segíti az elmélyülést, a belső szemlélődést, a meditációt, ehhez nem kell mást tennünk, mint lassú ütemben, mélyen belélegezni az illatát, és szükség szerint többször ismételni.

https://asvanycsodak.hu/termek/golden-palo-santo/